Volg Ons:
IT-Zaken

Windows 10 stopt! Dit kun je doen.

15 februari 2024 10:21
Onbezorgd Ondernemen
Trends & Ontwikkelingen
...

Miljoenen PC's met Windows 10 dreigen volgend jaar op de vuilnisbelt te belanden. Microsoft heeft namelijk bekend gemaakt wanneer het bedrijf stopt met de ondersteuning voor Windows 10. In dit blogbericht vertellen we je over de laatste ontwikkelingen en wat je kunt doen zodat je wellicht nog geen afscheid hoeft te nemen van je laptop of PC. 

Ondersteuning eindigt voor miljoenen computers

14 oktober 2025 zal bekend staan als de laatste dag van Windows 10. Vanaf die datum zullen er namelijk geen reguliere beveiligingsupdates, bugfixes en technische ondersteuning geboden worden voor het besturingssysteem. Dat is een groot probleem voor bedrijven met verouderde hardware. 

Wanneer computers namelijk geen updates meer krijgen, ben je als bedrijf enorm kwetsbaar voor niet alleen cyberaanvallen, maar ook op falen van het apparaat zelf. Onderzoeksbureau Canalys denkt dat zo'n 240 miljoen pc's onbruikbaar gaan worden. Grote kans dat er binnen jouw organisatie ook computers zijn die hier onder vallen. 

De grootste risico's op een rij:

Geen beveiligingupdates: Na het beëindigen van de ondersteuning zal Microsoft geen beveiligingsupdates meer verstrekken. Hierdoor kunnen nieuwe kwetsbaarheden en bedreigingen niet worden aangepakt. Het apparaat wordt dan vatbaarder voor malware en andere risico's.

Compatiliteitsproblemen: Bepaalde software en hardware kunnen mogelijk niet meer werken met Windows 10. Dit kan leiden tot problemen en beperkingen in het gebruik van bepaalde applicaties of apparaten.

Geen technische ondersteuning: Microsoft zal na 2025 geen technische ondersteuning meer bieden voor Windows 10. Dit betekent dat je geen directe hulp meer krijgt bij problemen met betrekking tot het besturingssysteem.

Dit resulteert op lange termijn natuurlijk ook in extra kosten om de IT op peil te houden. 

Wat kun je doen?

Er zijn in dit geval een aantal opties die je kunt nemen wanneer je nu nog gebruik maakt van Windows 10. Allereerst zou je moeten checken of jouw device geschikt is voor upgrade naar Windows 11. In dat geval kun je je oude device gewoon behouden en hoef je geen nieuw apparaat aan te schaffen. 

Mocht dit niet mogelijk zijn, dan is ons advies om het oude device te vervangen met een nieuwe.

Je hebt natuurlijk nog wel even de tijd voordat de apparaten niet meer te gebruiken zijn, maar het is toch goed hier al over na te denken voor de toekomst. 

Wil je graag dat we met je mee kijken wat je kunt doen met jouw Windows 10 device? Neem dan contact op met IT-Zaken. 

Bron: Bright.nl

Terug