Wat is tweestapsverificatie?
In de basis
Het beveiligen van online accounts wordt in de huidige tijd steeds belangrijker. Niet alleen omdat het niet fijn is dat onbekenden zomaar kunnen inloggen op al uw account, maar ook om internetcriminelen buiten de deur te houden. Dit kan op een aantal manieren. Bijvoorbeeld door op al uw accounts een ander sterk wachtwoord in te stellen, maar een van de beste manieren is door tweestapsverificatie in te stellen. Door het instellen van hiervan wordt het voor internetcriminelen vrijwel onmogelijk om in te loggen op uw accounts, zelfs als ze uw wachtwoorden kunnen achterhalen.
Hoe werkt tweestapsverificatie en hoe stel je het in? Dat zal hieronder worden uitgelegd.
Technisch gezien
Tweestapsverificatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan al uw accounts, eentje die niet zo permanent is als een wachtwoord. Een wachtwoord blijft namelijk elke keer als u inlogt hetzelfde. Tweestapsverificatie werkt echter op basis van een sessie. Als u na een sessie uw browser sluit dan, dan zal u bij de volgende sessie met een andere code moeten inloggen.
De meest voorkomende vorm van tweestapsverificatie is namelijk dat een inlogportaal een tijdelijke toegangscode verstuurd naar een vertrouwd apparaat. Door deze toegangscode kan het inlogportaal verifiëren (vandaar de naam) dat de gebruiker van wie het account is ook op dat moment aan het inloggen is. Hierdoor kan niemand behalve de gebruiker inloggen op het account.
Hoe stel je tweestapsverificatie in?
Nog niet ieder inlogportaal maakt gebruik van tweestapsverificatie, maar langzaam aan wordt het op meer plekken beschikbaar. Zeker bij diensten van grote partijen zoals Google, Microsoft of Apple is tweestapsverificatie al een essentieel onderdeel van de digitale beveiliging van bijvoorbeeld hun clouddiensten, wachtwoordmanagers en bedrijfsomgevingen.
Het is dus even kijken of op al uw online diensten door de ontwikkelaar tweestapsverificatie al is ingesteld. Vaak is dit wel te achterhalen door te kijken in de privacyinstellingen van de desbetreffende app, webaccount of dienst.
Wilt u meer weten of hoe u uw online accounts beter kunt beveiligen? Lees dan bijvoorbeeld het blog over waarom een lang wachtwoord een sterk wachtwoord is en neem contact op met IT-Zaken voor persoonlijk advies over uw online beveiliging.