Waarom is het zo belangrijk voor ieder account een ander wachtwoord te gebruiken?
In de basis
Een wachtwoord is de digitale vorm van een sleutel en is tegenwoordig onmisbaar om uw online account goed te beveiligen. Websites kunnen tegenwoordig erg gevoelige informatie bevatten. Denk bijvoorbeeld aan bank-, adres-, persoons- of medische gegevens. Het is dus goed om deze gegevens te beveiligen met een sterk wachtwoord. De meeste mensen zijn geneigd om op al hun account hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Dit is nu eenmaal het makkelijkst te onthouden, toch? Echter brengt dit grote beveiligingsrisico’s met zich mee. Het is dan namelijk zo dat hackers met dat ene wachtwoord toegang hebben tot al uw verschillende accounts. Ze kunnen dan bijvoorbeeld met uw Facebook-wachtwoord inloggen op uw DigiD en uw bankaccount.
De oplossing lijkt dus te zijn om meerdere wachtwoorden te gebruiken, maar dit brengt ook problemen met zich mee. Hoe gaat u 100 verschillende wachtwoorden onthouden? Logisch zou zijn dit ergens op te schrijven, maar ook dit is niet geheel veilig. Wat als iemand uw kladblokje vindt of het Word-document waarin u alles opschrijft hackt? Wat zijn nu de juiste stappen in het goed beveiligen van uw accounts, maar wel op een manier waarin het gemakkelijk blijft om uw wachtwoorden terug te vinden?
Sterk wachtwoord
Allereerst is het belangrijk om dus voor ieder account dat u heeft een ander wachtwoord te gebruiken. Hierbij is het belangrijk om een sterk wachtwoord te creëren. Hieronder kunt u een voorbeeld zien van hoe het wel en niet moet. Om een wachtwoord sterk te maken is het belangrijk dat deze niet korter is dan 10 tekens. Is dat wel het geval? Dan is een wachtwoord eenvoudiger te kraken via een bot. Daarnaast is het slim om alle tekens (letters, cijfers & symbolen) die op een toetsenbord te vinden zijn gevarieerd te gebruiken. Dit maakt het ook weer moeilijker voor hackers om het wachtwoord te kraken.

Wachtwoordmanagers
Als u dan al die ingewikkelde wachtwoorden van minimaal 8 tekens heeft, dan rest de vraag nog hoe u deze toegankelijk houdt. Het is namelijk niet handig om alles proberen te onthouden of om het op een kladblokje in uw la te bewaren. De beste manier om wachtwoorden op te slaan is een wachtwoordmanager.
Een wachtwoordmanager is in principe een digitale kluis welke gebruik maakt van verschillende versleutelingsmethoden om wachtwoorden veilig op te slaan. Het handige hiervan is dat al uw wachtwoorden op één plek te vinden zijn en via één inlogportaal toegankelijk zijn. Hierdoor wordt het dus veel makkelijker om al die moeilijk wachtwoorden op te vragen en te gebruiken om in te loggen.
Heeft u na het lezen interesse gekregen in het veilig opslaan van uw wachtwoorden? Klik hier en IT-Zaken helpt u graag verder.