Malware

Microsoft heeft een waarschuwing gepubliceerd omtrent het opkomende Adrozek-Malware. Dit richt zich volledig op de browsers Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox en Yandex Browser.

 

Maar wat doet dit nou precies? Androzek valt onder het type malware genaamd “Browser Modifiers”. Dit type installeert extensies in uw browser waardoor zogenaamde dll-libraries* aangepast worden zodat er niet officiële advertenties verschijnen in de zoekresultaten.
In Edge kan de malware er zelfs voor zorgen dat bepaalde integriteitscontroles omzeilt worden.
De hackers die dit doen worden (naar vermoedens) betaald om mensen naar de onofficiële sites achter de reclames te leiden.

 

Na verder onderzoek vermoed Microsoft dat de malware rond mei dit jaar al flink actief was, vooral in Europa en Zuid/oost-Azië. Meer dan honderdduizend meldingen werden gemaakt tussen mei en september. In deze periode merkte Microsoft ook dat het virus beschikte over 159 domeinnamen met daarin gemiddeld 17.300 linkjes waarvan ± 15.000 naar de malware pagina’s gaan.

Deze vorm van Malware is niet zo zeer nieuw, echter wordt het wel steeds geavanceerder. Het houdt ook het risico van nietsvermoedende gebruikers aangezien die op zo’n reclame klikken en vervolgens op mogelijk onveilige sites terecht kunnen komen.
(Zie het voorbeeld hiernaast)

Mocht u dit hebben dan is er maar één goede manier om het tegen te gaan. Op het moment dat u denkt dat u het heeft zal u uw browser volledig opnieuw moeten installeren. Zo worden alle achterliggende bestanden gereset!