Android Malware IT Zaken BV

Een hackgroep die bekend is van hun aanvallen in het Midden-Oosten sinds 2017 heeft hun horizon verbreed door Android Malware te gebruiken.

Zich voordoende als een zeer geloofwaardige versie van de apps Telegram en Theema infecteerde ze meerdere apparaten met een hiervoor nog onbekende Malware.
“In vergelijking tot de versies die we hebben gedocumenteerd in 2017 heeft Android/SpyC23.A een verbrede spionage functionaliteit die de mogelijkheid heeft om notificaties van chat apps af te lezen, telefoongesprekken kan opnemen en schermopnames kan maken en een nieuwe toepassing die notificaties van de ingebouwde securityapplicaties van Android tegenhoudt.” Aldus de woordvoerder van ESET.

 

In 2017 kwam de groep met een malware virus met de naam Two-tailed Scorpion of Desert Scorpion. Deze vorm werd benoemd tot zogenoemde surveillanceware die spioneert op speciaal aangewezen individuele devices en daarvan de foto’s, locatie, belgeschiedenis, berichten, contacten en andere persoonlijke data in zich nam.

 

2018 werd er een nieuwe variant gevonden die zich voor deed als een Media-Player en daarmee ook de persoonlijke data van de mensen wilde stelen.

Eerder dit jaar werd er door Check Point Research een gedetailleerd activiteiten schema van APT-C-23 (de hackgroep) gegeven die werd verspreid door dat mensen zich voordeden als tienermeisjes en probeerde Israëlische soldaten te verleiden en zo gevaarlijke software te instaleren.

Spyware

De geschiedenis van een virus is handig om te zien hoe het zich heeft verspreid, maar hoe kan u nou voorkomen dat u slachtoffer wordt van dit soort schadelijke software?
De beste tip blijft: Kijk goed waar u de app van download! Zorg dat u alleen een applicatie vanaf de officiële Android Play Store haalt en niet van een pagina van een 3e partij! Android beveiliging kan niet elke slecht willende site blokkeren en de inhoud ervan beveiligen.

Ziet u een link en heeft u twijfels, klik dan NIET. Zit u op een webversie van de Play Store (mogelijk niet echte) en ziet u een app die u mogelijk wilt downloaden, kijk dan eerst op de Play Store app of u de app daar terug kunt vinden. Staat de app hier niet, download het dan ook niet en zoek naar een alternatieve app in de Play Store. Heeft u mogelijke Android Malware gevonden dan kunt u vaak de app rapporteren!