Beveiliging tijdens de vakantie!
De vakantietijd is weer begonnen en velen van ons trekken er ,ondanks de huidige omstandigheden, op uit naar het buitenland of een leuke bestemming in eigen land.

 

Wat echter een probleem kan zijn is dat men vaak geen rekening houdt met de mogelijkheid van cybercriminaliteit in je eigen huis terwijl je niet thuis bent!
In de provincie Limburg zijn het aantal aangiftes van cybercriminaliteit in de eerste 6 maanden van dit jaar al bijna net zo hoog als het gehele vorige jaar. Burgemeesters uit verschillende gemeentes waarschuwen hun burgers met de uitspraak ‘Inbrekers komen ook via het stopcontact !’
Het is dus van belang dat je niet alleen je ramen en deuren goed op slot doet, maar ook met het netwerk en internet verbonden apparaten!
Wat wij van IT-Zaken dus aanraden om te doen voordat u op vakantie gaat:

Sluit computers af, dus niet in slaapstand maar echt uitschakelen!
Schakel (voor zo ver mogelijk) slimme apparaten uit. Dit zijn apparaten zoals een slim thermostaat of verlichting via remote. Vergeet ook je smart TV en Sonos speaker of andere slimme assistenten niet. Deze apparaten zijn namelijk vaak slecht beveiligt!

Als uiterste beveiliging is het natuurlijk ook mogelijk om je internetrouter uit te schakelen door hem gewoon volledig van de stroom af te halen. Op deze manier kan niemand een verbinding maken tot welke machine dan ook!

Wanneer je toch op pad bent en even bent vergeten deze punten na te kijken en het toch gebeurt dat er iemand bij jouw thuis netwerk naar binnen komt, vergeet dan niet om aangifte te doen bij de politie! Vaak wordt er ransomware geïnstalleerd op de computer die vraagt voor een betaling. Betaal dit nooit!

Wij bij IT-Zaken zorgen ervoor dat onze systemen altijd een werkende back-up hebben. Mocht er in het uiterste geval iets gebeuren als dataverlies dan kunnen wij altijd onze data terugzetten. Maar voorkomen is beter dan genezen dus doe even dat rondje door je huis voor je vertrekt!