Stalkerware, een vorm van stalken waarmee je smartphones kunt hacken. Uit onderzoek blijkt dat duizenden Nederlanders digitaal in de gaten worden gehouden door hun (ex-)partner.

Met stalkerware kan een hacker de smartphone van het doelwit overnemen. Hij kan meelezen met WhatsApp gesprekken, foto’s en video’s bekijken, de locatie van de telefoon opvragen het is zelfs mogelijk om op afstand de microfoon en camera in te schakelen op uw smartphone.

Er zijn een aantal stappen die u kunt treffen om ervoor te zorgen dat het lastiger wordt voor hackers om stalkerware op je telefoon te installeren:

1.Denk goed na over welke wachtwoorden je met je partner deelt. Het delen van wachtwoorden is vaak dé manier waarmee hackers hun toegang verschaffen tot uw smartphone.

2. Gebruik een sterke pincode voor je smartphone. Vermijd de vingerscan omdat dit in uw slaap misbruikt kan worden zo kunnen ze uw smartphone binnen te komen.

3. Let goed op wanneer uw partner uw smartphone in zijn/ haar handen heeft. Vaak duurt het even voor een dergelijke app geïnstalleerd is.

4. Check regelmatig de apps die op uw smartphone staan en herstart je telefoon met enige regelmaat.